Osnovno o kartici

Šta je ETC?

ETC obezbeđuje mrežu popusta u autobuskom, železničkom, avio i telekomunikacionom saobraćaju, kao i širok spektar vanprevozničkih benefita.

Pored identifikacione i benefit funkcije, ona je i platna. Za ovu dodatnu pogodnost nemate nikakve dodatne troškove. To je funkcija više, koja vam stoji na raspolaganju da je sa zadovoljstvom koristite.

Kartica je personalizovana podacima studenta i njegovom digitalnom fotografijom, prva je sa vertikalnim ispisom u okruženju! Kako izgleda svetski i u svetu je prepoznatljiva.

Gde god postoje popusti za studente u inostranstvu i ETC je prihvaćena!

Platna funkcija ETC kartice

Nova ETC kartica, pored vizuelne identifiikacije putem digitalne fotografije vlasnika kartice na prednjoj strani, ima i platnu funkciju zahvaljujući Banca Intesa i Visa Electron Chip tehnologiji. Mogućnosti koje ona pruža su sledeće:

  Smrtovnice Osmrtnice
 • besplatno otvaranje i održavanje tekućeg računa

 • plaćanje prijave ispita

 • plaćanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu

 • podizanje gotovine na bankomatima i šalterima banaka

 • plaćanje na Internetu

 • karticu može dopuniti bilo ko, bez provizije, što je idealan način da roditelji studentima uplaćuju džeparac čak i kada ne žive u istom gradu

ETC kartica je vezana za debitni račun (rasploživo stanje na kartici je određeno visinom sredstava na računu), a na rasplaganju vam je sav novac, bez ikakvih dodatnih troškova poput troškova održavanja računa ili kamate. 

Ko može da bude ETC član?

Easy Travel Card (ETC) je kartica namenjena isključivo studentima. Bez obzira da li ste budžetski ili student koji sam snosi troškove za svoju školarinu, da li studirate na privatnom ili državnom Univerzitetu ili Visokoj školi možete biti ETC član. Takođe, ETC nema ograničenja ni u godinama starosti studenta. Jedino što morate ispuniti je da ste aktivan student, tj. da imate upisan semestar za tekuću školsku godinu.

Gde mogu da se učlanim i gde mogu da preuzmem ETC karticu?

Učlaniti se možeš na brz i jednostavan način - na našem sajtu, preko ONLINE prijave. Ako imaš bilo kakva pitanja tu je i Pomoć pri prijavi ili u donjem desnom uglu sajta On line chat na kome smo raspoloživi za sva moguća i nemoguća pitanja.

Preuzimanje ETC kartice je u ekspozituri Banka Intese koju ste sami prethodno odabrali pri prijavljivanju u Online prijavi.

ETC članarina

Koliko treba da se "učipim" za ETC karticu?? Zamisli sledeću situaciju: sedite vas troje u nekom kafiću. Ako svi uzmete npr. po jedno pivo, ode članarina za karticu.... A ako neko pije neki koktel ili ne daj Bože viski, za to veče odoše za sve vas ETC članarine i to puta 5. Jedno neobavezno trućanje i preturanje po najnovijim tračevima uz kaficu, za tili čas"proguta" ETC petnaestomesečnu članarinu. Tako da 600 dinara članarine, koja pokriva 15 kalendarskih meseci ne predstavlja opterećenje ni za čiji džep. A ako uđemo dublje u razmatranje i pomalo i u filozofiju, s obzirom da je održavanje računa u drugim bankama minimum 100 dinara mesečno, a kod nas je potpuno besplatno, prostom matematikom dolazimo do toga da ste vi uplatom od 600 dinara na ime ETC članarine punih 900 dinara u plusu!!! To ispade da mi uplatismo vama 900 dinara!!???!! Hm.... sad tek vidimo koliko smo mi u stvari fini :)))

Dakle, ETC članarina za tekuću seriju, koja traje sve do kraja naredne godine je smešnih 600 dinara.

Do kada važi ETC kartica?

Važnost ETC kartice je 15 meseci tj. od početka jedne školske godine do kraja sledeće kalendarske godine, tj. od oktobra tekuće do kraja decembra naredne kalendarske godine. Drugim rečima najduže će vaša ETC kartica važiti ukoliko je izvadite u oktobru tekuće godine.

Konkretan primer za školsku 2011/2012 godinu:

Školska 2011/2012 traje od oktobra 2011. do oktobra 2012. ETC kartica za ovu školsku godinu pak važi od 01.10.2011. do 31.12.2012. dakle 15 meseci ako istu izvadite u oktobru 2011. Ipak ako izvadite ETC karticu u maju 2012. ona će vam važiti 8 meseci tj. do 31.12.2012.

Ako ste stari ETC član, preporučujemo da obnovite članarinu pre isteka stare, kako bi vas nova kartica spremno čekala.

Šta je potrebno da bi se izvadila ETC kartica?

U korak sa novim tehnologijama ide i ETC kartica. Sada se do nje dolazi lakše nego ikada i uz minimalan broj dokumenata i bez ikakvih fotokopija istih. Ono sto će vam biti potrebno da imate jeste:

 • indeks na uvid prilikom preuzimanja ETC kartice
 • lična karta na uvid prilikom preuzimanja ETC kartice

Sve ostalo ide preko interneta.

Koliko traje period izrade ETC kartice?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje neophodno je da opišemo proces izrade same kartice. Naime, ETC kartica je od 2009 godine postala i platna VISA kartica koja samim tim podleže posebnim procedurama koje Banka Intesa i VISA International propisuju. ETC kartica se prema tim propisima štampa u Zavodu za Izradu Novčanica (ZIN), a njena distribucija se vrši preko ekspozitura Banka Intese. Dakle, ceo proces se sastoji iz nekoliko delova i to:

 • prijava za ETC karticu
 • provera uplate članarine i slanje podataka za izradu ETC kartice
 • izrada i personalizacija ETC kartice
 • distribucija ETC kartice
 • preuzimanje ETC kartice

 

Prijava za ETC se vrši preko online prijave iz vaše fotelje. Našu online prijavu naći ćete ovde na našem sajtu www.etc.org.rs. Sve što treba da uradite jeste da istu popunite sa vašim podacima i da „zakačite“ vašu fotografiju u elektronskom obliku (svi detalji su opisani u odeljku Pomoć pri prijavi). Nakon prijave uplatite ETC članarinu.  Od sada i to možete uraditi on line na našem sajtu, preko QVouchera. Takođe, uplatu možete izvršiti opštom uplatnicom u bilo kojoj Banci ili Pošti ili elektronski preko online banking-a. Uputstvo za uplatu vam stiže mailom odmah nakon prijave. Tu se vaš posao završava, a naš tek počnje.

Naime, mi od trenutka vaše uplate krećemo da proveravamo kvalitet vaše fotografije, da li ste sve neophodne podatke ispravno uneli i nakon tih provera spremamo fajlove koje šaljemo Banca Intesi koja iste proverava dodeljuje određene zaštite u vidu serijskih brojeva i prosleđuje ih ZIN-u. ZIN na osnovu dostavljenih fajlova vrši štampu i personalizaciju svake poručene ETC kartice. Nakon personalizacije, ETC kartice se šalju u centralu Banka Intese odakle se vrši njihova distribucija do ekspozitura koje ste vi u online prijavi definisali kao mesto preuzimanja kartice. Kada kartice fizički stignu u ekspozituru one se unose u specijalni software Banca Intese kako bi se pratila njihova evidencija o preuzimanju. Prilikom unosa svake od ETC kartica u pomenuti software isti automatski šalje SMS studentu čija je ETC kartica uneta u aplikaciju sa obaveštenjem da student dođe u ekspozituru da preuzme svoju karticu koja je spremna za uručenje.

Dakle ako pažljivo pročitate čitav proces videćete da ima nekoliko velikih firmi koje učestvuju u lancu izrade ETC kartice i zbog toga vreme izrade varira. Ono što mi imamo kao dogovor sa Banca Intesom (koja opet ima dogovor sa ZINom) jeste da bi kartica trebalo da bude spremna za uručenje studentu nakon 10 radnih dana od momenta kada je registrovana uplata članarine od strane studenta.

Novost je da će naša Aplikacija nakon što ispunite ONLINE Prijavu za ETC karticu i kliknete na dugne "Nastavi sa Prijavom" za vas generisati PROFIL sa kojim ćete moći da pratite tok izrade vaše ETC kartice kao i da istu elektronski aktivirate. U svakom trenutku ćete znati u kom procesu izrade se nalazi vaša kartica, sa jedne strane a sa druge strane elektronskom aktivacijom dobijate mogućnost da ostvarujete popuste odmah i bez fizičkog posedovanja ETC kartice, tj. bićete u mogućnosti odmah nakon elektronske aktivacije da ostvarujete neke od popusta kao i da ste preuzeli ETC karticu. Dakle sa elektronskom aktivacijom kartice možemo reći da rok za izradu iste je 0 radnih dana od momenta kada uplatite godišnju članarinu.

smrtovnica smrtovnice

GENERALNI PARTNER

PARTNERI

MEDIJSKI PARTNERI